Over CAMPIS
“Verbeelding geeft betekenis aan de werkelijkheid en werkt verbindend”
(Hans Mommaas, Boekmanlezing 2016)
CAMPIS profileert zich als hedendaags kunstpodium in Nederland door talenten en kwaliteiten te laten zien die inspireren en beïnvloeden tot ver buiten de regio. Door jong en bewezen talent te presenteren binnen en buiten onze muren, creëren we ervaringen, dialogen en onverwachte ontmoetingen tussen bewoners en bezoekers in Assen.
Hierbij richt CAMPIS zich op de artistieke inhoud en is herkenbaar aan de kunst die:
- hoge kwaliteit heeft en inspirerend, verrassend, divers en innovatief is
- zich kenmerkt door originaliteit en authenticiteit
- interdisciplinair is
- en regionaal, nationaal en internationaal onderscheidend.
Programmering
De specifieke aandachtspunten en/of thema’s die ten grondslag liggen aan het programma worden iedere beleidsperiode opnieuw vastgesteld. Op deze manier kan CAMPIS direct inspelen op de actualiteit, ontwikkelingen op de voet volgen of zelfs hierop vooruitlopen.
CAMPIS organiseert jaarlijks minstens 5 tentoonstellingen van hedendaagse kunst waarbij altijd 6 onderdelen centraal staan:
- Kwaliteit in alle gelederen. Dus kunstinhoudelijk maar ook in de vormgeving en bijvoorbeeld essays als verdieping.
- Diversiteit in publiek, partners, tentoonstellingen en personeel.
- Educatie Relatie met onderwijs heeft onze prioriteit en wij verbinden het onderwijs met iedere tentoonstelling, aansluitend bij de vraag vanuit de scholen.
- Publieksprogramma Bij elke tentoonstelling wordt een publieksprogramma opgesteld, met openingen, kunstenaarsgesprekken en toelichtingen op het terrein van kunst(en), architectuur en literatuur.
- Zichtbaarheid in de stad. Hoe kunnen we een tentoonstelling ook buiten onze eigen ruimte in de stad laten zien?
- Samenwerking met andere partijen. Hoe kunnen we met andere partijen uit Assen of Noord-Nederland samenwerken? Zo werken we samen met Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut, maar denk hierbij ook buiten de beeldende kunstsector (bijvoorbeeld met Het Drentse Landschap).
In ons werken en handelen staan bij deze 6 onderdelen de drie gedragscodes in de cultuursector centraal, te weten: de governance code (fatsoenlijk bestuur), de fair practice code (stevige arbeidsmarktpositie van mensen in de cultuursector) en tot slot de code diversiteit en inclusie (structurele verankering van diversiteit en inclusie).
Oorsprong naam CAMPIS
De naam CAMPIS is gebaseerd op het vrouwenklooster Maria in Campis dat zich in 1260 te Assen vestigde. Lees meer
In dit klooster konden de nonnen zich terugtrekken, om zich bezig te houden met het bestuderen en schrijven van Latijnse geschriften. Deze nonnenkloosters hadden misschien een conservatief imago, maar dat waren zij allesbehalve. Met hun geletterdheid waren zij hun tijd ver vooruit: buiten de muren van het klooster kon bijna niemand lezen of schrijven.
In de veilige ruimte van het klooster kon men buiten gebaande paden denken en was er ruimte voor experiment in zorg, landbouw en zelfvoorziening. Het rustige bestaan gaf ruimte om nieuwe ideeën te onderzoeken. Zo fungeerden zij als onmisbaar maatschappelijk facet: kloosters waren in wezen essentieel voor ontwikkelingen en vooruitgang in de maatschappij.
Zoals deze nonnen in Drenthe een veilige haven vonden om ontwikkelingen te signaleren en om te denken, wil CAMPIS in hun voetsporen treden. Dit met hedendaagse beeldende kunst als instrument. In CAMPIS signaleren we maatschappelijke ontwikkelingen en thema’s en reflecteren we hierop via hedendaagse kunst. Door middel van kunst bieden we ruimte voor contemplatie en het zien van verschillende perspectieven. Een brug slaan tussen mensen en deze verschillende perspectieven staat daarbij centraal.