Lu Xinjian

www.xinjianlu.com

Lu Xinjian (Yixing 1977) is momenteel woonachtig in Shanghai. Hij had in zijn jonge jaren al een fascinatie voor de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh. Deze bewondering brengt hem in 2005 naar het geboorteland van Van Gogh. Hij begint hier een studie Grafische Digitale vormgeving in Eindhoven.
Deze studie sloot niet helemaal aan bij zijn verwachtingen en werd in 2006 al snel opgevolgd door een master Interactive Media and Environments aan het Frank Mohr instituut (onderdeel van Academie Minerva) in Groningen.
Vanuit zijn achtergrond als grafische vormgever raakte Lu in Groningen steeds meer gefascineerd door het kunstenaarschap: tijdens zijn studie was hij vaak te vinden in het gebouw van de schilders. Hij voelde zich aangetrokken tot de autonomie die het kunstenaarschap bood. Toen hij uiteindelijk echt de stap maakte om als autonoom kunstenaar te gaan werken, bleef zijn achtergrond in grafische vormgeving hierbij een grote rol spelen. Zijn affiniteit met het Noorden komt onder meer tot uiting in een City DNA van de stad Groningen; het werk is onderdeel van de tentoonstelling in Assen.

Lu Xinjian exposeerde in CAMPIS van 26 januari 2022 t/m 27 maart 2022.
Lu Xinjian – CITY DNA in CAMPIS

Over zijn werk
Lu’s achtergrond in grafische vormgeving is duidelijk terug te zien in het ritmische lijnwerk in zijn City DNA’s. Ook raakte hij geïnspireerd door de kunst uit de nul-beweging (jaren ’60). Deze werd gekenmerkt door ritmische herhalingen en het uitbeelden van de menselijke behoefte aan structuur en regelmaat.
Lu vond deze structuur terug in stedelijke architectuur. Hij wou de stad haar beeldtaal in kaart brengen en schreef als het ware een architectonische code, een City DNA.

De autonomie die Lu voelt als kunstenaar, deelt hij ook met zijn publiek. Lu presenteert de structuur van de stad; de toeschouwer mag deze zelf invullen.

Lu’s fascinatie voor Van Gogh kwam vooral voort uit de manier waarop Van Gogh zijn subjectieve en intense kijk op de werkelijkheid wist uit te drukken in een beeldtaal bestaande uit talloze fijne lijntjes. De chaos in zijn werken ging gepaard met een duidelijke structuur en regelmaat. De manier waarop Van Gogh deze twee ogenschijnlijke tegenstellingen met elkaar combineerde, gebruikte Lu als inspiratiebron. Ook in de stad vond Lu een samenspel van chaos en structuur, die samen het DNA van de stad vormen.