Van 4 september tot en met 6 november zie je in CAMPIS ZEE ZAND VEEN. Een fototentoonstelling met het werk van drie fotografen, die elk het verhaal vertellen van een uniek landschap. Zo exposeert Siebe Swart foto’s van overweldigende kustlandschappen, toont Bo Scheeringa beelden van een ruig Iers hoogveenlandschap en presenteert Thieu Riemen ons de rurale landschappen van zijn Brabant.
Siebe Swart (1957) is vooral bekend van zijn panorama- en luchtfotografie. Vanuit de lucht en op de grond volgt hij de grote planologische veranderingen van Nederland. Zijn zwartwit foto’s laten de weerbarstigheid van de grens tussen zee en land zien. Voor de panoramaserie Time and Tide liet hij zich inspireren door de Nederlandse kust in zijn diverse verschijningsvormen. Deze panoramafoto’s zijn gemaakt bij nacht en ontij, bij eb en bij vloed, in de vroege ochtend en in de late avond. Gezien door Swarts ogen levert dat verstilde beelden op van leeg, onaangetast land waarvan een bijna bovennatuurlijke allure uitgaat.
Bo Scheeringa (1961) werd bekend met haar boek Ruim Leven, waarin ze de schoonheid van het Groninger landschap toont. In 2019 vertrok de fotografe naar Ierland om zich een jaar lang onder te dompelen in het plattelandsleven van Noordwest-Ierland. In dit dunbevolkte gebied gebruikt een groot deel van de bevolking nog turf als brandstof. Ze werd gegrepen door de pracht van de desolate ruige veengebieden, fotografeerde deze in alle seizoenen en volgde lokale turfstekers tijdens het proces van turfwinning.
Helaas heeft turfwinning ook een keerzijde. Veen heeft normaal gesproken een enorme opslagcapaciteit van CO2. Turfwinning zorgt er echter voor dat er grote hoeveelheden CO2 worden uitgestoten. PEAT vertelt het indrukwekkende verhaal over de Ierse veengebieden en hoe tradities van turfsteken en natuurbehoud steeds meer botsen.
Thieu Riemen (1958) richt zich met name op door de mens gemaakte of beïnvloede landschappen in Nederland en België. De altijd aanwezige verbinding tussen cultuur en het landschap staat hierbij centraal. Met behulp van zijn fotografie onderzoekt Riemen de geschiedkundige achtergrond van de landschappen, waarin tijd een belangrijke rol speelt. De subtiele en soms ingrijpende veranderingen van het landschap raken hem.
In CAMPIS is zijn serie Brabant te zien. Hiervoor richt de fotograaf zijn lens op de landschappen rondom zijn geboorteplaats Tilburg en onderzoekt hij hun oorsprong en geschiedenis. Maar, zegt Riemen zelf: zijn drijfveer hierbij is niet het verkrijgen van exacte kennis over het landschap dat hij fotografeert. Zijn emotionele betrokkenheid bij de plaats is dat wel.