Anne-Will Lufting exposeert samen met haar twee inspirators Pieter Immenga en Nico Gerbenzon, die beiden een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. De passie voor het kunstenaarschap, de liefde voor ambachtelijk handelen en het autonoom denken en maken komen samen in de tentoonstelling IN BETWEEN.
Anne-Will Lufting is winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur 2019. Geïnspireerd door de fundamentele schilderkunst doet Anne-Will Lufting onderzoek naar vorm, kleur, formaat en materiaal. Het materiaal wordt vervormd, geplooid en naderhand beschilderd in verleidelijke kleurcombinaties waarbij perfectie en imperfectie vechten om schoonheid.
Voor Pieter Immenga, voormalig tekendocent van Anne-Will Lufting op het Esdal College, is tekenen en schilderen een vorm van nadenken. “Niet met mijn hoofd, of met woorden, maar met potlood, met verf.” Alle werken van Immenga komen voort uit een nieuwsgierigheid naar het gewone. Hij creëert door middel van zijn ongedwongen handschrift een fascinerende persoonlijke beeldtaal.
Nico Gerbenzon was lange tijd als docent verbonden aan Academie Minerva in Groningen. In zijn ruimtelijke werken lijkt de figuratie te zijn gaan schiften. Daarbij is “het herkenbare” min of meer in foto’s op de wand terecht gekomen en “het abstracte” in ruimtelijke constructies. Van daaruit valt de boel uit elkaar: het persoonlijke en het universele, het figuratieve en het abstracte, de vorm en het materiaal, het platte en het ruimtelijke.
Dr. Johan Faber, onderwijskundige en schrijver, opende de expositie en stelde de vraag centraal, “Wat is het belang van goed onderwijs en kunstonderwijs in het bijzonder?” Waarom herinneren we ons bepaalde leraren nog zo goed? En hoe kan het dat bepaalde leraren zo’n grote invloed hebben op leerlingen en studenten en hen zelfs richting geven aan hun ontwikkeling? Lees hier de lezing terug.